Ge stöd
Ge stöd
Alla insatser sker i samarbete med företag, organisationer och kommuner för att sprida och utveckla YAR-utbildningar som syftar till att gynna ungdomar och de som arbetar med unga.
Företagspartner: magnus@yar-sweden.se, +46-72-969 63 22.
Ekonomiskt stöd eller att vara volontär, leif@yar-sweden.se, +46-76-810 10 01, eller välj Bli volontär.
Hemsidan, internetpolicy: lorik@yar-sweden.se eller ring +46-76-228 67 81.
YAR - En del av George Graham Foundation
Sedan 2025 är YARs utveckling en del av George Graham Foundations verksamhet. GGF´s mission är bland annat att stärka unga människors självkänsla och långsiktigt gynna socialt hållbarhet genom konkreta iniativ i samarbete med grannskap och lokalsamhälle. YAR är inte bara en instats eller projekt, det är ett helt synsätt på hur man med alla goda krafter för unga människors livssituation.
YAR i Sverige
I slutet att 90-talet kom jag i kontakt med en socialsekretare, Tina Björnstiärna, Solna stad. Hon berättade om en inkluderande modell i England kallad Youth at Risk och jag blev direkt fångad av vad som verkade annorlunda, att på djupet engagera och inkludera lokalsamhällets alla goda krafter för att göra skillnad för unga. Vi fick kontakt med Annelie Granroth som varit på plats i England och vi bestämde oss att ge svenska ungdomar samma möjlighet i Sverige. Vi arrangerade en konferens i Stockholm och Neil Wragg, YARs vd, och två ungdomar berättade om sin förändring. Borlänge kommun hade länge letat efter något som ökade skolnärvaron och samtidigt stöttade unga i livet, så valet föll på YAR. Några år senare hade 45 ungdomar deltagit och två oberoende studier visade signifikanta effekter. England, Holland, Belgien och flera länder utanför Europa genomfört YAR-modellen med liknande resultat.
YAR har gett mig mer ödmjukhet och effektivitet i kommunikation, speciellt värdefullt för mig som speciallärare och som projektledare i sociala projekt. Insikterna har till och med bidragit till att jag sedan 2014 arbetar med och träna pedagoger, rektorer och socionomer. Jag har dessutom haft förmånen att delta i utvecklingsarbetet med ett team av utbildare för språkutveckling.
Jag har sedan länge insett hur värdefullt det är att vara helt närvarande i dialogen oavsett vem vi arbetar med. Det tar inte tid, utan det bidrar snarare till effektivare samarbete. Vad kan vara mer värdefullt att att ge unga människor mer uppmärksamhet att berätta om sina utmaningar, dela med sig av sina intressen, utveckla sina talanger och ta ut riktningen mot sin framtid?
Leif Hejdenberg
Värdegrund
Vi påstår att det som formar oss till dem vi är beror inte bara på det som händer oss eller de omständigheter vi lever i, utan hur vi tar emot det, hur vi uppfatta det, och hur vi väljer att se på oss själva.
Vi tror på unga människors mod att vilja utmana sina antaganden, attityder och rädslor – att se bortom det uppenbara och fråga sig själva - kan jag, vågar jag? Vi tror på den okuvliga längtan att vara en del av något större, på nyfikenheten att växa, utvecklas och upptäcka världen och sig själva ur nya, kraftfulla perspektiv. En utveckling som inte bara ger oss insikter, utan känslan av frihet och styrka – en känsla av att vara ansvarig för våra handlingar och ord, och för den värld vi vill vara en del av.
Vi tror på allas längtan att vara sedda, hörda och bekräftade precis som vi är, precis där vi befinner oss. Vi ser på människan som hel, komplett, utan brister eller fel. Vi ser framgång i hur vi ser oss själva som en självklar del av något större, en känsla av sammanhang, hoppfullhet, upplevelsen av att vi kan påverka och forma vår egen framtid.
Vi tror på att riktig förändring och utveckling börjar med oss själva, i hur vi ser på andra, hur vi relaterar och bemöter unga. Vi tror på varje ung människas potential, talanger och drivkrafter. Förväntan på att utmanas, att förändras - när vi ger dem möjligheten att göra just det. Det börjar med oss själva.
YAR arbetar för de globala målen
Vi arbetar i linje med de Globala målen: 3. Hälsa och välbefinnande. 4. God utbildning för alla. 5. Jämställdhet. 10. Minskad ojämlikhet. 16. Fredliga och inkluderande samhällen.





"Alla är ett geni. Om du dömer en fisk efter dess förmåga att klättra i träd, kommer den leva hela sitt liv i tron att den är dum." /Albert Einstein
"Gå till folket. Lev med dem. Lär av dem. Älska dem. Starta med vad de vet. Bygg med det de har. Men med de bästa ledare, när arbetet är klart, uppgiften utförd, kommer människorna att göra det säga: - Vi har gjort det här själva." /Lao Tzu